2012.08.02.
17:09

Írta: Néma Bob

Partmenti erdőségek

Mivel az Ymir hegység feltartja az óceán felől érkező légáramlatokat, ezért a partvidéken hatalmas esőerdők alakultak ki, amelyek csapadékosabbak mint az Amazóniai esőerdők. Itt is mindennap bőséges csapadék esik, az idő párás, a folyók gyakran kiáradnak. A növényzet bőséges táplálékot nyújt az itt élő növényevőknek, így a ragadozóknak is.

Óriás mapiungari

Rendjének legnagyobb tagja. 13 méter hosszú, a hátsó lábai izmosak, az elülsők is elég erősek, hogy elbírják az állat testsúlyát. A feje kicsi, testét szürke, az algáktól zöldes árnyalatú bunda borítja, a mellső lábán egy hatalmas karom található, ami a védekezésben kap szerepet. Sivatagi rokonával ellentétben inkább jár, mint fut. Hat-tíz fős csordákban járja az esőerdőt, szinte egész nap táplálkozik, mivel a fogai állandóan nőnek. Friss növényi hajtásoktól a fakéregig mindent megeszik. A nőstény két utódnak ad életet, ami a születés után már önálló.

Titáni hoagriff

A 15 méteres hosszot is elérheti ez a hatalmas növényevő. A hátsó és az elülső lába kb. egyforma hosszú, a nyaka ívelt és kecses, hogy képes legyen elérni a magasan lévő leveleket. A testét barna pihe borítja, míg a hímek feje búbjától a farkuk tövéig egy piros- kék tolltaraj található. Általában három négy napot esznek, ilyenkor leveleket és gyümölcsöket, utána pedig pihennek. A nőstény hat tojást tojik, általában a folyók áradásakor. Ilyenkor az 5-6 fős csorda visszavonul az erdő belseje felé, a fiókákkal együtt.

Horgász Bipdyl

3 méter hosszú és hat méter magas. Ellentétben a többi rokonával ez a bipdyl a vízpartokon tanyázik, a hátsó lába erős, a mellső is jól fejlett, a végén egy kéz található, aminek a végén hosszú karmok vannak. A pofája meghosszabbodott, benne 100 hajlott fog található. A hímek pikkelyei smarangdzöldek, míg a nőstényeké piszkos zöld. Az állat halász, általában a folyóparton várakozik, állkapcsát a víz alá meríti, ilyenkor lezárja az orrlyukait, amikor egy hal által keltett rezgéseket érzékeli, akkor a fejét odalendíti, majd az állkapcsa összezárul. Az állatok általában egész nap a parton vannak, 10-12 is lehet látni egy nap. A nőstények a száraz időszakban rakják le a tojásaikat, a fiókák innentől követik őket, és két hónap alatt megtanulnak önállóan halászni.

1 komment

Címkék: bareocén

A bejegyzés trackback címe:

https://vadvilagajovoben.blog.hu/api/trackback/id/tr214692127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonee 2012.08.31. 08:30:45

Az ''Óriás mapiungari'' inkább olyan 15 méter hosszú, ismereteim szerint és főleg sivatagi pontylitamnát eszik. Ha kérhetem figyeljünk a részletekre. Köszönöm.
süti beállítások módosítása